Weight Loss / Bariatric Surgery

Perbincangan dan isu berkaitan kesihatan dan kecantikan diri serta keluarga.

Pengendali: sHahRiL, mior111

Weight Loss / Bariatric Surgery

Kirimanoleh mior111 » Isn Mac 08, 2010 2:32 pm

Awal tahun lepas (Feb 2009) aku went thru Gastric Bypass surgery untuk masalah kelangsingan aku ni ler... unfortunately kat dalam operation theatre berlaku complication, so pembedahan selama 4 jam itu terpaksa di batalkan sebab berlaku complikasi yang jika di teruskan ... berisiko tinggi.

So pembedahan itu di kira gagal ..... so aku tak perlu bayar kos pembedahan. Cuma bayar kos wad hospital jer (RM45 / hari) .... kos pembedahan termasuk bilik bedah RM3000 - tak perlu bayar.

So aku dinasihatkan untuk continue makan ubat sibuteramin (ubat diet la ni) dan mengikut dietition menu, untuk menurunkan lagi berat another 10-20 kg sebelum try semula surgery next time.

MALANG nya .... baru2 ni aku call (HUKM) PPUKM , professor (doktor) yang manage kes aku dah pindah ke private hospital lain .... dan tiada doktor replacement yang mampu buat procedure ni. So buat masa ni HUKM no longer accept surgery macam ni. Professor ni pi mana pun takde sapa tau. Ntah2 dah pi oversea.

Check punya check ... jumpa Damasara Specialist kat internet offer the same surgery .... tapi at package RM48,000 :o

Kalau tak silap aku Shanie pelakon tu buat kat sana le surgery dia ... anak orang kaya boleh la... aduihhhh..... even Chef Zam pun buat ke HUKM jer....

Akhirnya .... pencarian diteruskan melepasi border ......

Dear Mior,

Greetings from Forerunners Healthcare Consultants Pvt Limited. India.
I have received your enquiry for the Weight loss/ Bariatric Surgery and
passing on the requisite details to you.

The two common surgeries are -
1) Lap band surgery ( Adjustable Gastric Band Surgery )
2) Gastric Bypass ( Laparoscopic Roux-En-Y Surgery )

The average cost for a Lap Band Surgery / Adjustable Gastric Band Surgery is in the range of 6600 USD. (3 day stay included)


1) Pre operative investigations.
2) Surgery, surgeon’s fees
3) 3 days stay in the hospital and in India--in an AC deluxe room affixed with TV, cable, Internet, phone line
4) Food for your total stay.
5) Airport pickup and drop.

---------------------------------------------------------------------------

The average cost for a Laparoscopic Gastric Bypass Surgery / Laparoscopic Roux-En-Y Surgery is in the range of 9000 USD. It includes-

1) Pre operative investigations.
2) Surgery, surgeon’s fees
3) 6 days stay in the hospital and in India--in an AC deluxe room affixed with TV, cable, Internet, phone line
4) Food for your total stay.
5) Airport pickup and drop.

*Extra stay in the hotel is not required as total stay is included in the package.
-------------------------------------------------------------------------------


IMPORTANT NOTE-
*All these quotes are of inclusive of stay in standard single deluxe room. Staying in deluxe room on twin sharing basis or in a ward category room can further reduce the cost.

*We have 15 empanelled facilities all across India.
---------------------------------------------------------------------------

The mentioned period of 3 and 6 days is the time period for recovery and the follow up of the above-mentioned surgery under clinical supervision. Full planning of your surgery is done before your arrival. You can send us your clinical details and the medical reports and our surgeon plans your surgery depending on your medical records.

We have 15 associated facilities with us for these surgeries and all have the best surgeons. We follow strict HIPPA Rules of sharing the patient information only with the treating surgeon-patient confidentiality and privacy is our foremost priority. As a doctor, it is important for me to make you aware of this.

Most of our patients loose up to 75% of the excess weight within the first year itself, gradually they reduce more with discipline on mild exercise and diet. Research and statistics have shown that- most of the patients are able to loose all the excess weight within the first year of surgery, and their doses of insulin and anti diabetic medication is also reduced significantly. Some patients even come off the insulin pump.

**Also-if you want I can send you the photos of the hospital facility where the surgery is done.

---------------------------------------------------------------------------
The surgery can be planned immediately-but we advise at least 3 weeks of time -so that proper planning and the and the arrangement is done. This is also the time you would need to book your flight tickets and your visa to India.

STAY AND TRAVEL-Once you decide on the date of the surgery-our Travel Consultant suggest you sites and companies from where you can get discounted airfare tickets and your Tourist Visa to India. You would be received at the airport by or Executive who would accompany you to the Hospital. If you desire to stay in the Hotel besides your Hospital stay, or wish to arrange a trip to any tourist destination, the same would be coordinated and arranged for you.

---------------------------------------------------------------------------
Secondly-I would need some of your medical details to plan your surgery. I am attaching a medical questionnaire with this email-please answer the same and send it back to me so that we can check your physical fitness for the surgery.

In case if you have any further queries--please do let me know- I would be glad to help you. You can even call me directly without hesitation.

Thank you
Sincerely

Forerunners Healthcare Consultants Pvt Limited
---------------------------------------------------------------------------
IMPORTANT CONTACT INFO-

Phones-
+91-93711-36499 and +91-98607-55000- India and International
+1-415-599-2537- USA and Canada
+44-20-8133-2571- UK



Emmm ..... USD6600 x 3.7 = RM25000 + RM2000 ticket = RM27000.00

or USD9000 x 3.7 = RM33000 + RM2000 ticket = RM35000.00


RM27,000 .... price to pay UNTUK MASA DEPAN YANG CERAH.

Masih awal untuk decide, tapi keeping this sebagai alternative terakhir jika PPUKM masih tak offer surgery ni...... target tahun 2011 (insyallah)
Avatar pengguna
mior111
Pentadbir
Pentadbir
 
Kiriman: 4153
Ahli sejak: Aha Apr 19, 2009 1:12 pm
Lokasi: Fasa 2B2, Bandar Puncak Alam, Zimbabwe. (Since 2003)

Re: Weight Loss / Bariatric Surgery

Kirimanoleh Madi » Isn Mac 08, 2010 2:37 pm

Insya Allah ada rezki, boleh lah tuh... harap2 itu yg terbaik....
kedai produk fotografi
http://www.mediakreatif.net
[StudioMediaKreatif]
17A, Lorong Naluri Sukma B 8/B, Seksyen 8, Bandar Puncak Alam
Avatar pengguna
Madi
Moderator Kanan
Moderator Kanan
 
Kiriman: 3830
Ahli sejak: Jum Okt 24, 2008 11:47 am
Lokasi: LMI 2/29

Re: Weight Loss / Bariatric Surgery

Kirimanoleh isam » Sel Mac 09, 2010 10:21 am

mmg takde cara lain ke utk kurangkan berat badan tu .....
intensif senaman + kontrol diet pun tak berkesan ke???

sussah gak nak cari pengganti doktor yg expert camtu ...
Imej
Avatar pengguna
isam
Pengguna Berlian
Pengguna Berlian
 
Kiriman: 513
Ahli sejak: Kha Jun 11, 2009 12:05 am
Lokasi: fasa 3A2

Re: Weight Loss / Bariatric Surgery

Kirimanoleh mior111 » Sel Mac 09, 2010 10:49 am

isam menulis:mmg takde cara lain ke utk kurangkan berat badan tu .....
intensif senaman + kontrol diet pun tak berkesan ke???

sussah gak nak cari pengganti doktor yg expert camtu ...


Morbid obesity kes memang susah nak ikut diet dan intensif senaman. unless masuk biggest loser. Pengsan XX
Avatar pengguna
mior111
Pentadbir
Pentadbir
 
Kiriman: 4153
Ahli sejak: Aha Apr 19, 2009 1:12 pm
Lokasi: Fasa 2B2, Bandar Puncak Alam, Zimbabwe. (Since 2003)

Re: Weight Loss / Bariatric Surgery

Kirimanoleh razni » Sel Mac 09, 2010 3:26 pm

biggest loser tu kan dia ambik risk morbidity high..sbb tu lar pengsan2 pun sanggup dikerjakan..

anyway bagus gak ambik option surgery tu kan..last choice
saya pun wish bro dpt buat yg terbaik gak :peace:
Avatar pengguna
razni
Pengguna Berlian
Pengguna Berlian
 
Kiriman: 665
Ahli sejak: Isn Jul 13, 2009 12:52 pm
Lokasi: newfoundland

Re: Weight Loss / Bariatric Surgery

Kirimanoleh mior111 » Sel Mac 09, 2010 8:37 pm

razni menulis:biggest loser tu kan dia ambik risk morbidity high..sbb tu lar pengsan2 pun sanggup dikerjakan..

anyway bagus gak ambik option surgery tu kan..last choice
saya pun wish bro dpt buat yg terbaik gak :peace:


Actually aku hairan macammana mamat cina tu boleh masuk biggest loser asia .... of many people dia paling high risk. Tapi tabik spring kat dia sebab punya high spirit.... aku wish aku had the same will.
Avatar pengguna
mior111
Pentadbir
Pentadbir
 
Kiriman: 4153
Ahli sejak: Aha Apr 19, 2009 1:12 pm
Lokasi: Fasa 2B2, Bandar Puncak Alam, Zimbabwe. (Since 2003)

Re: Weight Loss / Bariatric Surgery

Kirimanoleh Ruz885 » Rab Mac 10, 2010 12:14 am

mior111 menulis:
razni menulis:biggest loser tu kan dia ambik risk morbidity high..sbb tu lar pengsan2 pun sanggup dikerjakan..

anyway bagus gak ambik option surgery tu kan..last choice
saya pun wish bro dpt buat yg terbaik gak :peace:


Actually aku hairan macammana mamat cina tu boleh masuk biggest loser asia .... of many people dia paling high risk. Tapi tabik spring kat dia sebab punya high spirit.... aku wish aku had the same will.


High spirit untuk exercise, no problem..

Tapi sanggup ke nak bukak baju depan kamera untuk kena timbang? Apa sal lerr dia orang suruh bukak baju? Berat sangat ke baju tu kalau di timbang?
Avatar pengguna
Ruz885
Moderator Kanan
Moderator Kanan
 
Kiriman: 1393
Ahli sejak: Isn Nov 24, 2008 12:30 am

Re: Weight Loss / Bariatric Surgery

Kirimanoleh mior111 » Rab Mac 10, 2010 8:56 am

Ruz885 menulis:High spirit untuk exercise, no problem..

Tapi sanggup ke nak bukak baju depan kamera untuk kena timbang? Apa sal lerr dia orang suruh bukak baju? Berat sangat ke baju tu kalau di timbang?


Sebab rancangan ni berasaskan rancangan orang kafir .... ish ish ... by the way .. tak seksi ke?
Avatar pengguna
mior111
Pentadbir
Pentadbir
 
Kiriman: 4153
Ahli sejak: Aha Apr 19, 2009 1:12 pm
Lokasi: Fasa 2B2, Bandar Puncak Alam, Zimbabwe. (Since 2003)

Re: Weight Loss / Bariatric Surgery

Kirimanoleh razni » Rab Mac 10, 2010 9:12 am

mior111 menulis:
Ruz885 menulis:High spirit untuk exercise, no problem..

Tapi sanggup ke nak bukak baju depan kamera untuk kena timbang? Apa sal lerr dia orang suruh bukak baju? Berat sangat ke baju tu kalau di timbang?


Sebab rancangan ni berasaskan rancangan orang kafir .... ish ish ... by the way .. tak seksi ke?


kalo perasan yg american nyer,masa timbang suruh trainer pegang baju...hehe auuchuuum
Avatar pengguna
razni
Pengguna Berlian
Pengguna Berlian
 
Kiriman: 665
Ahli sejak: Isn Jul 13, 2009 12:52 pm
Lokasi: newfoundland

Re: Weight Loss / Bariatric Surgery

Kirimanoleh bujal66 » Jum Mac 12, 2010 9:07 am

Imej
..sebelum 2011 tu ..aku cadangkan ko amalkan berpuasa sunat setiap minggu..Isnin dan Khamis...tapi jgn x bersahur...!Berbuka ikut sunnah NABI SAW...kurma dan air zam2 serta sedikit karbohidrat.
Imej..cuba le..mana le tahu..berkat doa hari...ALLAH tunaikan hajat mu.Imej
Avatar pengguna
bujal66
Moderator Kanan
Moderator Kanan
 
Kiriman: 1614
Ahli sejak: Rab Jun 24, 2009 8:55 pm
Lokasi: Bukit Astana Alam,BPA.

Berikutnya

Kembali ke Kesihatan & Kecantikan

Siapa dalam talian

Pengguna yang melayari forum ini: Tiada pengguna berdaftar dan 1 tetamu

cron